La llibreria La llar del llibre ha acollit l’edició del Tast de Libres 2019, que hem organitzat conjuntament les AMPAs de les escoles Enric Casassas, Ribatallada i Nostra Llar. Ens hi han acompanyat també famílies de l’escola Sant Nicolau, i hem tingut el privilegi de poder comptar amb l’assessorament i l’expertesa d’Isabel Roca, especialista de la secció infantil de La Llar del Llibre, i de Núria Castells, especialista en temes de foment de la lectura i dinamització lectora.

Us resumim a continuació el recull de títols que hem compartit. N’hi ha per totes les edats, gustos i estil. Impossible escollir-ne’n només un!

INFANTIL (3-6 anys)

Anem a caçar un ós (3-6 anys) de Michael Rosen i Helen Oxenbury, amb traducció de Bel Olid (Ed. Ekare). Una lectura imprescindible, il·lustrat amb aquarel·les precioses, que s’ha d’explicar de manera vivencial.  Del relat se n’ha fet fins i tot una cançó, que podeu trobar a youtube recitada per diferents veus. En aquest vídeo podeu veure com l’explica el seu autor. Preneu-ne nota!

Quan el glaç es fonde Rosie Eve (Zahorí Books). L’aventura d’un ós polar que viatja pel món des d’un Àrtic alterat pel clima, atreu tan a criatures petites, com a infants una mica més grans. Tracta sobre el canvi climàtic, i les il·lustracions són meravelloses. Té format de còmic, i narrativament funciona molt bé, perquè facilita el ser explicat. Gaudiu-lo!

El monstre Petit diu No! (Nei!) Kalle Güettler, Rakel Helmsdal i Áslaug Jónsdóttir (Ed. Sushi Books). Qui ens recomana aquest llibre, en té la versió original en islandés, i com no l’entenen s’inventen la història. I ha resultat ser el llibre preferit del seu fill. Per desvetllar el misteri, hi ha la traducció en català, però qui vol trencar-los la màgia? :)

Us recomanem tres llibres de la mateixa autora, Rachel Bright, i de l’Editorial Baula:

El llobató que volia trobar el camí tot sol,una preciosa història sobre l’amistat.

Un lleó a dins – La fascinant història d’un ratolí que vol ser valent com el lleó. Però, el lleó és tan valent com ens fan creure? (Spoiler: fins i tot la criatura més petita pot dur un lleó a dins!)

Dos esquirols i una pinya Una divertida història sobre l’esbojarrada rivalitat de dos amics que han d’aprendre a compartir.

Els tres títols funcionen molt bé. 

De què fa gust la lluna? de Michael Grejniec (Kalandraka Editora). Àlbum il·lustrat, del qual podeu llegir la crítica en aquest article i copsar-ne la senzilla i fantàstica història en aquest vídeo.

El Violí d’en Patrick (3-5 anys), de Quentin Blake (Blackie Books) és una història màgica, amb uns dibuixos que entusiasmen. 

El Silvestre i la Pedra Màgica, de William Steig (Blackie Books). Podeu llegir-ne aquí una ressenya. Per les nostres especialistes, tota la col·lecció BlackieLittle de l’editorial Blackie Books és molt recomanable.

El día de Chu de Neil Gaiman (Editorial Oceano Ambar). Una història plena d’humor sobre un petit panda que pot estornudar molt fort.

Coeducatius:

Abecedari màgic, de la sabadellenca Berta Rubio, amb il·lustracions de Marina Mandarina (El Poblet Edicions). És un diccionari il·lustrat d’un món oníric on tots els personatges apareixen dormint i sense roba, i on podem apreciar la diversitat en els personatges que es presenten. Un dels pocs títols on apareixen nens i nenes transgènere. 

Recomanem també els llibres de Berta Rubio sobre famílies enllaçades, i per seguir aprofundint en la diversitat de famílies, recomanem el llibre Familias, d’Oh Mami Blue! i Marina Mayor.

Les arrecades que vaig perdre , de Sandra Alonso (Ed. El Cep i la Nansa). Recomanem aquesta història meravellosa sobre la igualtat. Comença amb la tipiquíssima nena a qui fan vestir de rosa i jugar a nines, i el tipiquíssim nen que juga a futbol. Però al nostre nen li fa molta il·lusió portar arrecades, així que la seva amiga li’n deixa les seves, i comencen a jugar en condicions iguals. Els pares del nen s’enfaden. Ell fa un pacte amb la seva amiga: cada vegada que porti unes arracades noves li’n donarà una a ell. La mare de la nena està una mica mosquejada que en perdi sempre una. Amb el pas dels anys, veurà on havien acabat totes les arrecades i entendrà el preciós missatge que transmet el llibre.

Llibres per anar a dormir:

Bon dia! Bona nit!, de Margaret Wise Brown, amb il·lustracions de Loren Long. Quan surt el sol i comença el dia, el conillet diu bon dia a totes les coses que l’envolten. I quan el sol es comença a pondre, el conillet els diu bona nit. És un llibre ideal per anar a dormir perquè és moooolt relaxant. Quan l’infant està relaxat podem llegir-li el text, quan estan una mica més esverats, poden fixar-se en les il·lustracions. 

De la mateixa autora, recomanem Bona nit, lluna. També és ideal per anar a dormir i als menuts els encanta, té unes il·lustracions precioses, i és molt cinematogràfic, es va enfosquint l’escenari a mesura que anem passant pàgines.

Max diu bona nit d’Ed Vere (Editorial Juventud). Abans d’anar a dormir, en Max vol dir bona nit a la lluna, i per fer-ho passa per carrers, taulats… i per tot arreu! Un llibre sorprenent amb un final gamberro.

Bona nit, de Xavier Salomó i Meritxell Martí (Editorial Combel). Un llibre preciós amb pestanyes que s’obren per ensenyar les rutines nocturnes als més petits de la casa.

Benvinguts! Barroux (Símbol Editors). Una bonica història sobre uns óssos que han de trobar una nova llar perquè casa seva es fon. És bonic per tractar processos migratoris i acostar-nos d’una manera tendra a l’experiència que han de viure les persones refugiades.

La maleta de Chris Naylor-Ballesteros, és una altra història tendra sobre un bitxitu refugiat. Una història poderosa, plena de tendresa i humanitat, sobre la realitat de les persones refugiades.

LLIBRES PER MIRAR I REMIRAR

El llibre més bonic de tots els colors – Hi trobareu jocs de paraules, títols de cançons… i molts referents americans. No hi ha història, és un llibre per mirar, remirar i gaudir.

Muntdemots és un llibre-joc de paraules agrupades per famílies que entusiasma als més menuts, que poden fullejar-lo hores i hores i fer diferents combinacions. Il·lustracions de Dorothée de Monfreid, Combel Editorial

El llibre negre dels colors. Un llibre sensorial, que fa que els infants empatitzin amb un infant cec, sense sentir llàstima. Té un missatge molt potent, que ajuda a empatitzar i normalitzar la diferència (ressenya).

Petita Ballarina de Patrícia Geis (Editorial Combel). Elegant, deliciós i amb molts elements interactius. La resta de la col·lecció també és molt recomanable: Petit xef, Petit vianant… Són llibres per mirar molt i tocar poc, perquè són delicadíssims. Una joia!

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

El Sol i el Planetes – Patrícia Geis (Editorial Combel). Llibre de coneixements, amb molts desplegables, finestres, i pestanyes. A partir de 10 anys.

El cos humà per dins i El cos humà per fora, de Cristina Junyent i Losantos. Conté informació rigorosa, amb pestanyes, desplegables i moltíssimes dades interessants.

CÒMIC

Per a iniciar-se:

Narval i la medusa, unicorn, lludri, nutri… tota la saga.  Una recomanació que ens fa la responsable d’una biblioteca escolar per a cicle inicial i, sobretot, cicle mitjà. Ideal per iniciar-se en el món del còmic. Té un sentit de l’humor molt agut i planer, i als infants els encanta. 

Altres còmics que agraden a les persones petitetes són Súper patata iCosmorratolí

Els clàssics que mai no moren

Peanuts, de Charles M. Schultz (Kraken Ediciones)

13 rue del Percebe, de Francisco Ibañez, d’Ediciones B (Bruguera)

LLIBRES QUE SÓN ENTRETINGUTS PER SI SOLS (però que a més en podem treure suc)

En aquesta categoria situem El pequeño pirata Serafín, de Mònica Carretero (Nube Ocho Ediciones), o els llibres d’El ratolí carter, de Marianne Dubuc (Ed. Juventud).

PRIMERS LECTORS

El bot del Dr, Bombard (7-8 anys) d’Oriol Canosa (Babulinka Books). Basat en una història real. En un poble on hi havia molts nàufrags, el Dr. Bombard es fa nàufrag voluntari per demostrar que amb un vaixell pneumàtic es pot sobreviure al mig de l’oceà. 

CICLE INICIAL

Dibuixar a cavall , de Germán Machado i Anna Aparicio (El Cep i la Nansa Edicions). Un dels pocs títols dignes amb lletra de pal. Té format de còmic, lletra de pal i vocabulari adaptat. Win-Win.

Qui ha estat?de Jaume Copons (Ed. Combel), narra la història d’una família on sempre s’enduu les culpes la mateixa nena, qui farta de carregar sempre amb la culpa, decideix obrir una investigació per esbrinar qui ha fet cada cosa. A cada pàgina hi ha pistes per esbrinar qui és el culpable. Hi ha casos tan apassionants com el de la xocolata que va desaparèixer de la cuina. De tots els membres de la família que van tacats de xocolata, qui ha estat? Un llibre gamberro, però respectuós.

Un sopar de por de Xavier Salomó i Meritxell Martí (Ed. Cruïlla). Una diveridíssima història en una “Bíblia” de monstres. El restaurant del xef Jean-Col Trinxat proposa un menú especial per a cada monstre (croquetes d’àvia i peus de porquet sobre llit de palla, fusta i pedra pel llop… i la resta dels plats de la carta són de l’estil, miam!). Monstruosament hilarant!

El gos pudent, Colas Gutman i Marc Boutavant (Blackie Books), (7-8 anys) Llegiu la crítica que en fa el Cavall Fort.

Ris, ras, de Míriam Moss i Delphine Durand (Serres Ediciones) –  A l’escola hi ha polls, avisen a casa i els infants fan el tractament. Però de nou hi torna a haver polls. Segur que aquesta cançó us sona. En aquesta simpàtica història, us sorpendrà el motiu pel qual a l’escola no aconsegueixen erradicar els polls.

Doctor de Soto. Dentista d’animals (8 anys) de William Steig (Blackie Books). La història d’uns ratolins dentistes que reben una guineu amb mal de queixal, i se’ls planteja el dilema de si l’han d’atendre o no. Com a científics, pensen que sí, però com a ratolins no ho tenen pas tan clar.

NO! Marta Altés (Thule Ediciones). La curiosa història d’un gos que ens farà reflexionar sobre què passa quan diem massa sovint “NO”. De la mateixa autora, recomanem Sóc un artista, de l’editorial Blackie Books.

Max i els superherois, dels il·lustradors Oriol Malet i Rocío Bonilla, (Animallibres).

Hotel Bruce de Ryan Higgins (Ed. Barcanova). Un àlbum il·lustrat que explica la història d’un ós que és mare de 4 oques. Els óssos i les oques, com és ben sabut, tenen biorritmes diferents: elles volen marxa, ell necesssita hivernar. Així que torna a casa seva, però se la troba okupada per uns animals del bosc, i el pobre animaló les passarà magres per desempallagar-se’n.

CICLE MITJÀ

Jo mataré monstres per tu (6-10 anys) de Santi Balmes, amb il·lustracions de Lyona. La història d’una nena i el seu alter-ego monstre, que viuen una història paral·lela que es llegeix cap endavant (la història de la Martina) o des del darrera (la història de l’Anitram).

Del mateix estil, que es llegeix d’inici a final, o es comença des del final cap a l’inici, i recomanadíssim si teniu fill i filla (nen i nena) és Germans de Rocío Bonilla.

Compte amb la granota  En aquesta història atípica, uns monstres volen menjar-se l’àvia, i una granota rescatadora es menjarà els monstres… el que vindrà a continuació us sorpendrà! Divertidíssim!

El meu tiet Patxunguis (9 anys) Recomanat per la nostra experta en literatura infantil. En un to humorístic, emotiu i reflexiu, l’escriptor i guionista José Ignacio Valenzuela ens presenta una nena que no rep l’atenció que necessitaria dels seus pares, i un tiet molt autèntic i orgullós de ser com és, que l’ajudarà a trobar el seu propi camí. De BiraBiro Editorial.

Contes fil per randa és un recull indispensable de contes de Kipling en versió breu i en una edició molt bonica il·lustrada per Marta Altés. De Blackie Books.

La Muntanya de llibres més alta del món, de Rocío Bonilla. Llegiu-ne aquí una crítica. La història d’un nen addicte a les consoles, que descobreix una nova passió addictiva en els llibres, i que trobarà una missió: poder volar. Una història fascinant que enganxa als menuts!

De la mateixa autora, les especialistes ens recomanen igualment aquests títols:

De quin color és un petó? de Rocío Bonilla (Animallibres) Ressenya

Això no és una selva de Rocío Bonilla (Flamboyant Editorial)… la selva ens fa pensar a moltes en algunes habitacions de filles i fills. La Paula va fer que passés del sentit figurat… al literal!

Juguem? Rocío Bonilla (Animallibres)

Els fantasmes no truquen a la porta – Rocío Bonilla Crítica

CICLE MITJÀ / CICLE SUPERIOR

Sota les onades de Xavier Salomó i Meritxell Martí (Ed. Flamboyant). Una platja, dos nens i un viatge. Una història íntima i emotiva que ens permetrà afrontar els conflictes interiors (que totes tenim) amb amor i confiança; una encertada reflexió sobre la transmissió de capacitats, sobre l’autonomia i sobre l’autoestima; un relat encoratjador, màgic i intrigant.

L’Illa de Paidonèsia (8-12 anys), d’ Oriol Canosa (La Galera). Intercanvi epistolar d’un nen que decideix abandonar els pares en mig d’un creuer de vacances i anar a viure a una illa deserta per poder fer la seva. Ben aviat, milers de nens decidiran acompanyar-lo en aquesta illa que no és més gran que un camp de futbol. De lectura fàcil, dinàmic, i que engresca els nens.

El nen que criava Dracs (8-9 anys) d’Andy Shepherd (Blackie Books) La vida amb un drac és molt divertida, però també molt imprevisible: tan et poden calar foc al raspall de dents, com penjar-te els calçotets de l’antena de la tele.

Los conejitos suicidas – d’Andy Riley. Saga de llibres molt animal i esbojarrats, però que als nens els enganxa.

La saga de les Princeses Drac, de Pedro Mañas, o la dels Diaris de la Cirera,de Joris Chamberlain i Aurélie Neyret (Alfaguara), també agrada al públic lector infantil que comença a llegir de manera autònoma i per gust. Els anima a fer el pas a la lectura autònoma, perquè no hi ha text lineal que has de seguir de manera massa concentrada.

CICLE SUPERIOR

L’alucinant, galàctic i piràtic viatge del pare. Neil Gaiman. Un títol recomanat per iniciar-se en l’univers Gaiman (autor de Coraline, El día de Chu…), molt aplaudit per les especialistes que ens acompanyen. Una altra recomanació del mateix autor és El dia que vaig canviar el meu pare per dos peixos

La mare i el mar de Heeyoung Ko (Principal de los Libros). Una deliciosa història il·lustrada per Eva Armisén i basada en un fet real, la història de les haenyeo, o dones del mar en coreà, que cullen fruits del mar (com les percebeiras gallegues), a través d’un pacte amb la natura: la natura els dóna fruits, però elles no n’abusen. Es submergeixen al mar sense oxígen, i només agafen el que necesiten. Un llibre preciós per treballar el respecte per la natura.

Molt i molt recomanables són les obres de l’autor David Walliams, com La increïble història del noi del vestit o La increïble història del noi del milió. Històries, totes, amb un missatge potent.

Les sabates esblanades (9-11 anys), recomanació de l’autor local David Vila i Ros, i editat per La llar del llibre. Els atraparà perquè la història passa a Sabadell, i els protagonistes fan un viatge en el temps per descobrir el passat industrial de Sabadell.

Les obres de Roald Dahl, com ara La fantastica medicina d’en Jordi  continuen enganxant el públic lector jove, ara amb edicions més adaptades als gustos actuals.

La d’Agus i els Monstres, de Jaume Copons (Ed. Combel) és una col·lecció que enganxa als infants que comencen a gaudir de la lectura per iniciativa pròpia. 

Pels qui ja han llegit la saga d’en Harry Potter, recomanem Prodigista, La crida de la Morrigan Corb, de Jessica Townsed, editada per Estrella Polar, ambientada també en el món de la màgia i amb una protagonista rebutjada per la seva família, que aprendrà a fer servir els seus poders.

La mona de l’assassí (11 anys) de Jakob Wegelius (Viena Edicions), d’entrada espanta, perquè és un llibre gros, però ens asseguren que tothom qui hi entra, queda atrapat per la història.

La saga del Diari d’en Greg de Jeff Kinney i la del Diari d’una penjada de Rachel Renée Russell , també els resulta fàcil de llegir. De nou, els anima a fer el pas a la lectura autònoma, perquè no hi ha text lineal que has de seguir de manera massa concentrada.

Enigmes, Desafia la teva ment amb 25 històries de misteri, de Víctor Escandell i Anna Gallo. Un llibre molt entretingut amb enigmes i pistes per a resoldre’ls.

Duelo al sol (10-12 anys), de Manuel Marsol (Ed. Fulgencio Pimentel) és un àlbum il·lustrat sobre la història de dos enemics que es citen per matar-se i acaben fent-se amics.

Off de Xavier Salomó (Ed. Flamboyant). Un àlbum sense paraules sobre els riscos de l’energia nuclear. A través d’un seguit d’imatges evocatives, que admet diferents lectures, l’àlbum narra com una nena aconsegueix retornar la vida a un paisatge erm i monòton, fruit dels efectes de l’energia nuclear. Funciona per infants més grans, i també per adults.

Per fer la transició a la literatura juvenil…

Hotel Winterhouse de Ben Guterson, editat per La Galera. Un hotel misteriós, un secret familiar, un trencaclosques complex i pàgines plenes de màgia, amistat i jocs de paraules.

248 funerals i un gos extraordinari (a partir d’11 anys) de Deborah Wiles (Viena Edicions). La protagonista d’aquesta novel·la diu que ha assistit a 247 funerals, i això que només té 10 anys. Però no és tan estrany, si tenim en compte que la seva família porta la funerària del poble.

El jardí secret de Frances Hodgson Burnett, il·lustrat per Núria Giralt, de Viena Edicions, és un clàssic intemporal que tracta de la capacitat de superació i del poder de transformació que emana del contacte amb la naturalesa.

Ens tornem a trobar aviat per seguir remenant i tastant bona literatura infantil i juvenil

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email