Naturalitat, confiança, amor i paciència: les claus per a una bona educació sexual
La psicòloga i sexòloga Elena Crespi ha tornat a visitar la nostra escola després de l’èxit de l’any passat. La comissió de coeducació de l’AFI la va convocar novament per a fer una xerrada sobre sexualitat i infància emmarcada en els actes del 8 de març. Malgrat que l’activitat es va celebrar en un dia molt plujós, gairebé una vintena de persones van assistir-hi.
La conferència ja es va dissenyar des d’un bon principi com un diàleg obert amb les famílies. Uns dies abans de la trobada, es va passar una petita enquesta a la comunitat educativa per detectar les preocupacions més habituals sobre educació sexual i l’Elena Crespi va anar resolent pas a pas totes aquestes inquietuds.
Es va parlar de la importància de l’autoexploració, de promoure l’autoconeixement (sobretot de les criatures amb vulva) i del joc entre iguals en la petita infància. També es va destacar que, per una sexualitat saludable i plaent, cal fugir dels estereotips de gènere i de la pressió estètica. Així i tot, Crespi va reconèixer que això és més difícil en etapes com la preadolescència o adolescència perquè, en aquell moment, la necessitat bàsica de la criatura és “formar part del grup”. En aquesta edat, la sexòloga també va subratllar que calia respectar els límits de fills i filles i ensenyar-los a ells a posar-los. Per altra banda, és interessant en totes les etapes, però especialment en aquesta, insistir de manera natural i no alliçonadora en les pràctiques saludables i en la protecció.
La trobada es va tancar amb diverses recomanacions audiovisuals per a les famílies i infants com ara els programes “Canvis” i “Punt D” de 3Cat, contes com “El teu cos és teu” de Lucía Serrano, “Es diu penis” i “Es diu vulva” d’Anna Salvia o els “Ara què li dic?”, “Parlem de sexe a casa” i “Hola, sexo!” de la mateixa Elena Crespi.
